branding
Super Mario Party Jamboree, Nintendo, Recenze Super Mario Party Jamboree

Super Mario Party Jamboree

Další divoká párty, kde každý tah může zničit i sebepevnější přátelství

22. 10. 2024
Název: Super Mario Party Jamboree Vydavatel: Platformy: Recenzovaná verze: Switch Datum vydání: 17. 10. 2024

Je to k vzteku. Poslední kolo, finální tah, na druhém konci gauče už se hlasitě slaví. Já se ale nevzdávám, po boku mi stojí Luigi, Jamboree parťák jako stvořený pro velkolepý comeback. Napětí houstne, sahám po dvojitých kostkách, zadržím dech a… Ono to klaplo! Rovných 40 mincí mě katapultuje na vrchol! S manželkou propukáme v jásot, zatímco naši frustrovaní synové znechuceně zahazují ovladače a dožadují se okamžité odvety. Tohle jsou emoce, které vás v dosud největším dílu Mario Party budou provázet pořád dokola. Nepředvídatelné zvraty, napětí až do konce a rodinné drama, které – na rozdíl od hádky o večeři nebo vynesení koše – končí smíchem.

Nejprve pár čísel. Jamboree je celkově třináctý díl Mario Party na domácích konzolích a už třetí na Switchi. Obsahuje 112 miniher, 22 hratelných postav od Maria po Boo a sedm hracích desek, z nichž pět je zcela nových. Je tu spousta nových možností a režimů, které nabízí komplexnější pravidla, ale naopak i ještě výraznější faktor náhody s přístupnějšími pravidly. Nechybí také singleplayerový režim i rozsáhlá online podpora. Je toho tolik, že na palubě horkovzdušného balonu při pohledu na zastávky v overworldu zprvu ani nevíte, kde vlastně začít. A nevím to ostatně ani já, když vám teď mám hru srozumitelně přiblížit.

Jamboree je celkově třináctý díl Mario Party na domácích konzolích a už třetí na Switchi. Obsahuje 112 miniher, 22 hratelných postav a sedm hracích desek, z nichž pět je zcela nových.

Úplný základ nejspíš už znáte – Mario Party je jakási digitální verze stolní hry typu Člověče, nezlob se, ve které házíte kostkou a s postavičkami od Nintenda postupujete po políčkách na hrací desce. Hlavním cílem je vždy získat co nejvíc hvězdiček, prostředek k tomu se ale liší díky specifickým a zprvu dost složitým pravidlům i rozdílným mechanismům na jednotlivých deskách. Každá ze sedmi desek má také své unikátní téma, které do hry přidává další vrstvu taktiky a zábavy. Je tu například nákupní centrum Rainbow Galleria, kde získáváte razítka a využíváte slevy na hvězdy a předměty. Nebo tropický ostrov Goomba Lagoon, kde se díky proměnlivé hladině vody střídavě otevírají a zavírají různé cesty.

Maximální minihry

Hra na desce se dělí na kola, která jsou zakončena společnou minihrou. V ní hráči získávají a mnohdy také ztrácejí mince – klíčový taktický prvek hry, protože si za ně můžete nakupovat hvězdy nebo jiné speciální předměty. Pojďme se ale podívat na zmíněné minihry, které jsou samozřejmě zásadním faktorem zážitku z hraní. V Jamboree je jich 112 – nejvíce v sérii – a lze je rozdělit do různých kategorií. Předně podle rozdělení hráčů – všichni proti všem, dva na dva, jeden na tři, jeden na jednoho, případně všichni proti bossovi.

Kreativita a rozmanitost miniher je opravdu impozantní. V některých se závodí, například je tu svižný triatlon plavání, jízdy na tříkolce a běhu přes překážky), jiné jsou rytmické jako mazání másla na krajíc chleba a další zase logické, typicky třeba krájení steaků různých tvarů na stejně velké půlky. Jsou tu klony notoricky známých mechanik typu Arkanoid, rybaření, pexeso nebo krátký plošinovkový speedrun, dále zábavné verze notoricky známých činností, jako je fotografování scény podle zadané předlohy, a samozřejmě i docela originální nápady. Troufnu si říct, že tu nenarazíte na vysloveně slabé minihry, rozhodně si ale najdete své favority. Podle mých zkušeností jsou nejzábavnější minihry, které jsou současně kompetitivní i kooperativní – tzn. ty pro 2 vs 2 hráče nebo 1 vs 3. Výborná je třeba minihra Two-Axis Taxi, kde dva hráči nasednou na jedno vozidlo a vyhýbají se překážkám na trati. Ovládání ale funguje tak, že jeden hráč ovládá pohyb doleva a doprava a druhý nahoru a dolů.

Někde rozhoduje hlavně náhoda, jindy zase minihry vyžadují více dovedností. Některé jsou kratší, jiné jako třeba Showdown minihry, ve kterých bojujete o Jamboree parťáky, jsou celou sekvencí úkolů a zaberou klidně i pět minut. Dost jich také vyžaduje pohybové ovládání, kdy Joy-Con nakláníte nebo jím třesete či máváte, abyste například zatloukli hřebíky. Chcete-li, můžete se klidně úplně vykašlat na deskové hry, které si žádají větší časovou investici, protože mohou klidně trvat i několik hodin, a hrát jen minihry ve speciálním režimu Minigame Bay, kde si mezi nimi lze jednotlivě vybírat, snadno si můžete označit ty oblíbené, případně zvolit některý z řady dalších vedlejších režimů včetně denní výzvy.

Dost miniher vyžaduje pohybové ovládání, kdy Joy-Con nakláníte, nebo jím třesete či máváte. Ttřeba abyste zatloukli hřebíky.

Nabídka úprav a rozsah režimů jsou v Jamboree skutečně velkorysé. Vyjmenovat srozumitelně všechny zdejší herní módy je skoro nadlidský úkol, protože v nich většinou najdete další dílčí módy a v nich často ještě další rozdělení, nemluvě o různých obchodech, žebříčcích a výzvách. Nad rámec hlavního párty režimu se zabavíte díky online podpoře v režimech Koopathlon až proti 19 dalším hráčům a Bowser Kaboom Squad, což je kooperace v osmi proti Bowserovi. Nudit se nebudete ani v příběhovém Party-Planner Treku, kde osaměle cestujete po deskách, plníte úkoly a komunikujete s NPC. Mario Party z podstaty věci nikdy nebude šlágr pro osamělé hráče, to ale nikdo ani nečeká, a tak i tohle krátké dvouhodinové dobrodružství rozhodně dokáže potěšit. Dále tu jsou tři menší režimy určené pro hraní s Joy-Cony a takhle by se dalo ještě chvíli pokračovat.

Kdo je to Jamboree

Ještě se ale jednou vraťme ke klasickým Mario Party hrám – dlužím vám totiž vysvětlení mechaniky Jamboree, která se dostala i do názvu hry. Během některých kol se na herním poli objeví speciální postava. Vy se k ní nejprve musíte dostat a získat jí v Showdown minihře. Hráč, který partnera získá, má pak na tři kola výhodu v podobě jeho speciálních schopností. Donkey Kong vás hodí na jiné pole, Yoshi umí zkopírovat předměty kolemjdoucích protivníků a Wario vám v každém kole přihodí hrst mincí. Navíc ale získáte dvojnásobek všeho, co se vám během oněch tří kol stane – parťák zdvojnásobí váš zisk, ale také ztrátu, trefíte-li se zrovna na špatné políčko.

V jistém smyslu jde o náhražku speciálních schopností postav z předchozích dílů Mario Party. Jamboree parťáci do hry přidávají výrazný prvek náhody a chaosu, což není pro každého. My jsme doma nakonec před klasickou Party hrou upřednostnili režim Pro Rules, který redukuje faktor náhody a přišel nám férovější a soutěživější. I tady jsou Jamboree hrdinové, ale díky menšímu počtu náhodných prvků, předmětů a mincí jsme měli větší pocit kontroly a mohli více taktizovat. Jiným hráčům ale bude vyhovovat hlavní režim, kde faktor náhody přináší emotivní zvraty, překvapení, zábavu i frustraci. Faktem ale je, že si tu musíte vybrat mezi dvěma extrémy – nejlepší variantou by byla možnost detailní volby vlastních pravidel.

V kostce

Jamboree nabízí mimořádně širokou nabídku režimů a dalšího obsahu a je nejrozsáhlejším a nejkomplexnějším dílem Super Mario Party v historii celé série. Zprvu vás hra dokáže zahltit složitostí pravidel, ale to je koneckonců součást zábavného procesu učení, tak jako to bývá obvyklé při hraní nové deskové hry. Desky jsou skvěle navržené, plné nápadů a specifických principů. Navíc tu je i dost vedlejších režimů soustředících se přímo na minihry, o velkorysé online části a krátkém, ale zajímavém příběhovém režimu pro jednoho hráče nemluvě. Hra staví na pevných základech tradice, klasický recept ale dokázala okořenit novinkami a nebála se ani odvážnějšího experimentování.

Jádrem zábavy jsou samozřejmě vlastní minihry a v těch si díky kvalitě, kvantitě a rozmanitosti zcela určitě každý najde své oblíbence, i když je mi trochu záhadou, proč se v hlavním Party režimu z nějakého důvodu část ze 112 miniher objevuje mnohem častěji než jiné. Na rozdíl od ujetého WarioWare, postaveného na nadsázce a humoru, je tady alfou a omegou pestrá rodinná zábava. Té nic zásadního nebrání, i když samozřejmě hodně záleží na věku jednotlivých hráčů a při větších rozdílech bude zábava potenciálně skřípat, protože osmiletý hráč jen těžko zvládne čelit například třináctiletému sourozenci. Nějaký systém handicapů by možná vymyslet šlo, stejně jako by hra mohla nabídnout ještě velkorysejší úpravu nastavení a voleb. Ale to už ze mě trochu mluví hnidopich. Tohle je podle mě zatím nejlepší díl série a vy byste na téhle párty rozhodně neměli chybět.

Super Mario Party Jamboree

  • Úctyhodné množství všemožného obsahu
  • Vyladěný Party režim s novým prvkem Jamboree parťáků
  • Rozsah a kvalita 112 miniher včetně pohybového ovládání Joy-Conem
  • Nové režimy vhodné na kratší hraní
  • Nepřátelé náhody a chaosu mohou využít Pro Rules
  • Kvalitní a stylové audiovizuální zpracování poplatné Mario IP
  • Povedená AI umožňuje užít si takřka veškerý obsah i sólo
  • Některé nové režimy nevydrží dlouho
  • V hlavním párty režimu rotuje jen asi polovina miniher
  • Stále chybí vhodné řešení společného hraní expertů a začátečníků
  • Nemalou část zajímavého obsahu je nutné odemknout
Je trochu s podivem, že na opravdu kvalitní díl Mario Party na Switchi potřebovalo Nintendo tři pokusy. Do třetice všeho dobrého se ale konečně podařilo vyladit herní desky, rozšířit nabídku miniher (včetně těch ovládaných Joy-Cony) a doplnit to všechno velkorysou plejádou režimů, výzev a voleb, nemluvě o špičkovém zpracování v televizním i v handheldovém režimu. S rodinou nebo dobrou partou přátel bude tahle párty takřka bezchybná!
8 Verdikt

Nahlásit chybu v článku

Napsat komentář

Další články
Nahoru