Bloomberg: Tencent údajně zvažuje odkup Ubisoftu

Bloomberg: Tencent údajně zvažuje odkup Ubisoftu

Společně s rodinou Guillemotových nevylučují tuto možnost, stále však hledají i jiná řešení

Zdroj: Ubisoft, Tencent
4. 10. 2024

Trápení společnosti Ubisoft a obavy investorů vám patrně neunikly, jelikož jsme se k němu a celkově jeho důvodům v poslední době vraceli hned několikrát. Když to stručně shrneme, vydání Star Wars Outlaws nedopadlo dle očekávání, což později potvrdil i sám Ubisoft, akcice společně se začaly propadat až na desetileté minimu, čímž to neskončilo, příliš se nedaří ani XDefiant navzdory dřívějším prohlášením a v poslední řadě došlo k odkladu Assassin’s Creed Shadows až na příští rok. Náhle však akcie Ubisoftu poskočily, jelikož se objevila zpráva agentury Bloomberg, podle níž společnost Tencent a rodina Guillemotových společně zvažují i potenciální odkup.

Čínský gigant Tencent investuje do společnosti Ubisoft už několik let, přičemž prvních 5 % zakoupil v roce 2018. V roce 2022 se mluvilo o možném prodeji společnosti, což ale nebylo přesné, poté však přišla agentura Reuters s informací, že chce být Tencent největším investorem společnosti, načež skutečně začal navyšovat své investice, ač nepřímo skrze Guillemot Brothers Ltd. Tehdy chtěl Yves Guillemot Ubisoft stále ovládat a mít ve svém vlastnictví, i když zmínil, že mohou zvažovat nabídky ke koupi, po vydání Outlaws pak začali akcionáři volat po změnách, odchodu z burzy nebo právě prodeji. Podle Bloombergu Tencent a rodinu přiměla současná situace a velká ztráta trží hodnoty zvažovat i možnost spojení s přechodem společnosti do soukromého vlastnictví. Společnosti Tencent a Guillemot Brothers Ltd. měly s poradci projednávat způsoby a řešení, jak Ubisoft stabilizovat a posílit jeho hodnotu, přičemž řešením by mohl být právě odkup. Zatím má však jít jen o ranou fázi úvah a vyjednávání, přičemž není jisté, zda povedou k transakci. Navíc jsou stále zvažovány i jiné alternativy. V současnosti by měl mít Tencent zhruba 9% podíl v Ubisoftu, Guillemotovi a společnost Guillemot Brothers Ltd pak 20 %.

Mluvčí Ubisoftu a rodiny Guillemotových odmítli vyjádřil, ze strany Tencentu zatím nebylo vyjádření možné. Po zveřejnění této zprávy akcie Ubisoftu vzrostly o více než 31 %.

Nahlásit chybu v článku

1

Napsat komentář

Další články
Nahoru