Microsoft Flight Simulator 2024, Microsoft, Flight Simulator 2024 zabere jen 23 GB místa

Flight Simulator 2024 zabere jen 23 GB místa

Microsoft se chlubí obřími detaily krajiny a vysvětluje fungování kariéry

Zdroj: Microsoft
19. 9. 2024
Název: Microsoft Flight Simulator 2024 Vývojář: Vydavatel: Platformy: , Žánr: Datum vydání: 19. 11. 2024

Microsoft spolu s vývojáři ze studia Asobo uspořádal prezentaci očekávaného Flight Simulatoru 2024. Vybraní novináři si mohli zahrát aktuální build a dozvědět se víc o rozdílech, které bude mít letošní hra v porovnání s Flight Simulatorem z roku 2020. Už dříve zaznělo, že hráči chtějí po hře víc vést a žádají řízený obsah nad rámec volného létání, a právě to chtěli vývojáři pozvaným lidem ukázat. V průběhu dnešního dne se tak objevilo hned několik preview a videí, které mají za cíl demonstrovat, že nepůjde jen o facelift a hrstku drobných změn, ale zásadní krok kupředu ve všech ohledech.

Pokud hrajete Flight Simulator 2020, pak určitě víte, že jednou z největších překážek na cestě k zážitku v oblacích je launcher a obří množství dat, které je třeba mít na disku. Instalace může zabírat stovky gigabajtů a každé spuštění s sebou přináší nutnost projít kontrolou aktualizací a v horším případě i stažením nemalých balíků dat, při čemž ale musí hra běžet a stahování neprobíhá na pozadí. Vývojáři si jsou kritiky tímto směrem vědomi, a jak měl potvrdit game director Jörg Neumann například redaktorovi magazínu Venture Beat, vývojáři v tomto ohledu provedli mnoho změn k lepšímu. Tím nejdůležitějším je, že instalace hry má zabrat jen kolem 23 gigabajtů místa s tím, že vše ostatní se bude do hry streamovat. Posun o několik let od vydání předchozí hry znamená, že jsou vývojáři ještě sebevědomější a věří, že streamování dat bude dostatečně rychlé a přesné, aby všichni viděli tu nejlepší možnou verzi hry. Zároveň také Neumann podtrhnul, že se hra spouští mnohem rychleji a čas od spuštění hry a rozjezdu letadla po dráze se nedá s Flight Simulatorem 2020 vůbec srovnat.

Další velkou věcí bude režim kariéry, který by měl dát hráčům právě ono chybějící vedení a nějaký srozumitelně nalinkovaný cíl. Zdá se, že kariéru bude možné po vytvoření svého herního avatara začít na jakémkoliv menším letišti, které se stane základnou pro budování vlastní značky. Záměrně vývojáři uvedli, že nepůjde jen o kariéru pilota, ale klidně i celé letecké společnosti a hráči na sebe budou moci vzít i roli manažera. Bude na nich, aby přijímali zakázky a rozdělovali je mezi dostupné piloty a stroje, přičemž samozřejmě nebude chybět možnost si mise odlétat osobně. Tímto způsobem bude zřejmě možné dostat se až k pilotování dopravních letadel, protože právě velká mezinárodní letiště způsobilá pro takový provoz nebude možné na začátku zvolit za základnu. Škoda jen, že v žádném z preview se konkrétně nepíše o dílčích misích, jejich propracovanosti, ale třeba i generičnosti, mají-li být zasazené kamkoliv do světa a fungovat přesvědčivě. Jedno číslo ale zaznělo, konkrétně v preview na stránkách VG247, a to je 3 miliony misí vycházejících z obecně nastavených parametrů, tak uvidíme.

Další vrstvou řízeného zážitku budou výzvy, v nichž budete moci soupeřit s ostatními hráči v žebříčku. Jde samozřejmě o rozšíření výzev, které se objevily ve Flight Simulatoru 2020, ale mělo by být k dispozici více pestřejších aktivit napojených na celosvětový žebříček. V ideálním případě by tím měli hráči mít motivaci pravidelně hru zapínat, kontrolovat, jak na tom v porovnání s ostatními jsou a případně se pokoušet rekordy vylepšovat. Poslední vrstvu pak zastupuje fotografická soutěž, která vás vezme na zajímavá místa na naší planetě a fotografování doplní i o dílčí úkoly. Jako například být na konkrétním místě v daném časovém okně, což s sebou přináší i nutnost zvolit správně čas startu, případně mít dostatek paliva na vyčkávání pro pořízení té správné fotky. Pokud vás ale nic z toho nezajímá a patříte do skupiny náruživých hráčů simulací, která má mít podle Neumanna a čísel z předchozí hry přibližně 5 milionů členů, nikdo a nic vám nebude bránit.

Poslední velký okruh dojmů se pak točí kolem pocitu, že svět ve Flight Simulatoru 2024 je ještě živější, než tomu bylo v předchozí hře. Vývojáři simulují pohyb lodí, letecké dopravy, přidali více druhů vozidel a ještě více se soustředili na vykreslení světa jako takového. Je údajně mnohonásobně detailnější, pohybuje se po něm více zvířat a místa, která dopočítává umělá inteligence například ve smyslu vegetace, vodních ploch a dalších, je prý mnohem přesnější a více odpovídá realitě. To se pak samozřejmě pojí i se samotnou simulací, jako je například vylepšení výpočtu aerodynamiky, simulace vlastností jednotlivých materiálů, ještě realističtější nastavení fyziky a spoustu dalšího. Preview se pak takřka jednomyslně shodují, že ačkoliv jde stále o letecký simulátor, hra nepůsobí jako přídavek k Flight Simulatoru 2020, ale jako sebevědomý plnohodnotný titul, který může k létání – alespoň tomu virtuálnímu – přilákat další množství lidí. Například už jen tím, že od 19. listopadu bude všem dostupný přes nabídku Game Passu.

Nahlásit chybu v článku

1

Napsat komentář

Další články
Nahoru