Reuters: PlayStation 6 cílí na zpětnou kompatibilitu

Reuters: PS6 cílí na zpětnou kompatibilitu

Intel měl kvůli ní přijít o zakázku na čipy pro novou konzoli. Sony opět spolupracuje s AMD

Zdroj: Sony (ilustrační, PS5)
16. 9. 2024

Zatímco se stále řeší dozvuky představení konzole PlayStation 5 Pro, které proběhlo minulý týden, a hráči zvažují její pořízení, už se mluví i o podstatně vzdálenější budoucnosti a konzoli PlayStation 6. S exkluzivními informacemi přišla agentura Reuters, jež ve svém článku na základě tří zdrojů píše o kontraktu na čipy, o kterém společnost Sony v poslední fázi výběrového řízení jednala se společnostmi Intel a AMD. Zakázku ovšem už v roce 2022 získalo AMD, což byla dle Reuters pro Intel velká rána, jelikož pro výrobce by to mělo znamenat příjem několik miliard měsíčně. Jedním z důvodů vítězství AMD je především zpětná kompatibilita, roli ovšem měly sehrát i neshody mezi Sony a Intelem právě kvůli ceně za každý čip.

Konzole PlayStation 5 a předtím i PlayStation 4 využívají právě čip od AMD, případná změna u nástupce v podobě PlayStationu 6 by tak mohla ohrozit zpětnou kompatibilitu, jak udává Reuters. Přesto byla společnost Sony otevřená i spolupráci s jinými výrobci a dodavateli. Ohrožení zpětné kompatibility se každopádně mělo stát předmětem diskuze, kterou dle zdrojů vedli inženýři i vedoucí Intelu a Sony. Ta nakonec dospěla k tomu, že zajištění zpětné kompatibility s předchozími konzolemi PlayStation by v takovém případě bylo nákladné a vyžádalo by si značné zdroje. Společnosti AMD tak zůstaly otevřené dveře, aby se opět ujala práce na čipech. Dá se tedy předpokládat, že na PlayStationu 6 bude možné hrát nejen hry z pětky, ale také právě ze čtyřky. Dnes máme nicméně možnost starší hry streamovat z cloudu, před vydáním samotného PlayStation 5 se však mluvilo o tom, že na rozšíření kompatibility o starší tituly z předchozích generací neměli v Sony dostatek času. Mohlo by se na tom s příští generací něco změnit? Na tuto odpověď ještě nenastal čas.

Společnost Intel na začátku srpna propustila přes 15 tisíc zaměstnanců, načež se rapidně propadly i akcie. Společnosti bylo a je vytýkáno, že se nedokázala přizpůsobit a využít trend umělé inteligence, což naopak dokázala společnost Nvidia, stejně tak se tou dobou již zlepšovala i situace u AMD, které se též začalo AI na rozdíl od Intelu věnovat. Ačkoli společnost ztrácí na výrobě čipů, rozhodně nesouhlasí s tvrzením Reuters, že by pro ni ztráta kontraktu představovala velkou ránu, jak uvedla v prohlášení. Zároveň však dodala, že se nebude vyjadřovat k jednáním se zákazníky. Agentura Reuters oslovila i společnost Sony a AMD, ty se nevyjádřily.

Nahlásit chybu v článku

7

Napsat komentář

Další články
Nahoru