Grand Theft Auto VI, Rockstar Games, Schreier: O údajném odkladu GTA VI neví ani zaměstnanci Rockstaru

Schreier: O údajném odkladu GTA VI neví ani zaměstnanci

Podle fámy mělo vyjít až v 2026, insideři byli na pochybách. Mezitím se řeší spor o hudbu

Zdroj: Rockstar Games
10. 9. 2024
Název: Grand Theft Auto VI Vývojář: Vydavatel: Platformy: , Žánr:
Grand Theft Auto VI

Společnost Take-Two, pod níž patří studio Rockstar Games, už dříve upřesnila okno vydání Grand Theft Auto VI na podzim 2025, přičemž nedávno o tom hráče ještě ujistila s tím, že se na tom nic nemění. K odkladům v herním průmyslu ovšem dochází často a žádné ujištění není stoprocentní zárukou, ale co se týče GTA VI, navzdory nedávným spekulacím by neměly být plány v ohrožení. Alespoň prozatím. Doufající a čekající fanoušky o víkendu znepokojila zpráva, která zmiňovala rozhodnutí vývojářů pro interní odklad s tím, že by hra měla na konzole vyjít až v roce 2026, na PC pak za dalších 12 až 18 měsíců. Vícero důvěryhodných zdrojů se však shodlo na tom, že tomu tak není.

S informací, nyní tedy spíše již spekulací, o odkladu přišel na Twitteru uživatel Liam GTABase, jenž se na stejnojmenné stránce zabývá nejen GTA, ale i tvorbou modifikací a hrami od Rockstaru celkově. Jeho zdrojem každopádně mělo být hned několik zaměstnanců ze dvou studií. Ačkoli Liam nepatří mezi významné osobnosti “insiderské scény”, nějaký ten dosah přece jen má, a tudíž se jeho informace začala rychle šířit. V podobných situacích nicméně často na takovou zprávu zareaguje právě někdo z insiderů či novinářů například v tom smyslu, že něco podobného též slyšeli od svých zdrojů. Tak se ovšem v tomto případě nestalo, respektive ani Jason Schreier se nijak konkrétně nevyjádřil, což bylo vzhledem k významu hry jako takové a samotnému sdělení dosti podezřelé. To si nakonec začal uvědomovat i sám Liam, který se však nejprve musel ohradit proti napadání a obtěžování ze strany hráčů, které vzápětí přišlo, a přišel s prohlášením. “Heleďte, pokud jsem byl oklamán, a to je opravdu velké POKUD, moc se omlouvám. Všichni víte, že bych nic netweetoval, kdybych si tím nebyl jistý. Nezamýšlel jsem nic špatného ani šíření dezinformací. Vyčkejme a uvidíme, zda nepřijdou další zprávy,” napsal nakonec po víkendu a smazal původní tweet informující o odkladu.

I v tuto chvíli Liam stále věřil svým zdrojům a zřejmě z jeho strany opravdu nešlo o záměr, ale podle všeho byl nakonec ve skutečnosti oklamán. Ve večerních hodinách se konečně vyjádřil i již zmiňovaný Schreier, který se předtím omezil jen na upřesnění, že k tomu nemá co dodat, tedy že nic nepotvrzuje, ale ani nevyvrací. Schreier se každopádně obrátil na své zdroje v Rockstaru a se svým zjištěním se svěřil, aby odlehčil i svým přeplněným soukromým zprávám. Šest zaměstnanců Rockstaru Schreierovi sdělilo, že nebyli informováni o žádném odkladu. Zároveň však podotkl, že GTA VI je samozřejmě velkou ambiciózní hrou, u níž by mohlo snadno dojít k odkladu, a že zatím ještě zbývá mnoho času na to, abychom to věděli s jistotou. Sama společnost Take-Two si však ještě před měsícem byla dost jistá a Rockstaru plně důvěřuje. Absence oznámení vně týmu mezi vývojáři každopádně podle Schreiera znamená, že původní tweet byl jen fámou a že alespoň v tuto chvíli k žádnému internímu odkladu nedošlo. Na to zareagoval už i Liam, který uznal “porážku” a uvedl, že se svými zdroji mezi zaměstnanci přerušil vazby. A je alespoň rád, že nebudeme muset na hru čekat déle.

Hudba, na niž nedojde

To ovšem nebylo to jediné, co se kolem GTA VI v posledních dnech událo. Hry ze série Grand Theft Auto svědčily o skvělém hudebním vkusu vývojářů, což pravidelně v každé z nich podporovaly zahrnuté licencované písně. Ostatně už píseň Love Is A Long Road od Toma Pettyho, která doprovází oznamovací trailer, vyvolala mimořádný zájem. Zatím není známo, na jaké písně se můžeme ve hře těšit, ale naopak tušíme, jaká píseň tam podle všeho nezazní. Jde o píseň s názvem Temptation z roku 1983 od skupiny Heaven 17 a důvodem je, že Rockstar za její licencování nabídl směšně málo, jak se na Twitteru svěřil jeden z členů, hudebník, producent a spoluautor samotné písně Martyn Ware.

Ware byl kontaktován vydavateli ohledně možnosti zahrnutí písně Temptation v GTA VI, když však v očekávání “nesmírného bohatství” došel na konec e-mailu, nadšení ho přešlo. Nabídka Rockstaru zněla 7,5 tisíc dolarů za každého ze tří autorů písně, což tedy celkově dělá 22,5 tisíc dolarů, upřesnil později Ware, jelikož se původně zdálo, že mělo jít o celkovou částku. Důležité ovšem je, že tato částka zahrnovala odkoupení, načež by autoři neměli nárok na žádné další peníze z budoucích licenčních poplatků, tzv. “royalties”, kdyby byla hra například znovuvydána. V této souvislosti Ware podotkl, že GTA V vydělalo spoustu pěněz – přesněji řečeno chybně napsal právě GTA VI a zmíněná částka 8,6 miliard dolarů se netýkala skutečného zisku – a poté Rockstar bez elegantních kliček poslal do…

Řada uživatelů tuto reakci v komentářích označila za největší chybu kariéry s tím, že mít píseň v GTA je obrovským úspěchem i příležitosti. Ware nicméně v odpovědi na jeden z nich dodal, že se pokusil zažádat o vyšší částku, Rockstar ji však odmítl navýšit. Ale když už nic jiného, můžete si podobně jako mnozí další píseň poslechnout na YouTube, kde je po této situaci v komentářích docela živo.

# grand theft auto # gta # open world

Nahlásit chybu v článku

5

Napsat komentář

Další články
Nahoru