Baldur’s Gate III, Larian Studios, Shadowheart dostala v Baldur’s Gate III 27 milionů polibků

Shadowheart dostala v Baldur’s Gate III 27 milionů polibků

Larian oslavuje první výročí podrobnými statistikami. Spolehlivě se v nich najdete i vy

Zdroj: Larian Studios
8. 8. 2024
Název: Baldur’s Gate III Vývojář: Vydavatel: Platformy: , , Žánr:
Datum vydání:
3. 8. 2023
3. 8. 2023 (PC)
6. 9. 2023 (PlayStation 5)
8. 12. 2023 (Xbox Series S | X)

I přes to, že vývojáři ze studia Larian nebudou pokračovat s vývojem série Baldur’s Gate, rozhodně se nijak nebrání tomu, aby připomněli rok od vydání svého Baldur’s Gate III a výročí alespoň trochu oslavili. Namísto veselých zdravic, videí nebo virtuálních dortů se svíčkou se lidé kolem Swena Vinckeho rozhodli, pobavit komunitu opravdu rozsáhlým souborem nejrůznějších statistik, které dokázali za uplynulý rok sesbírat, a jak sami za chvíli uvidíte, je to docela slušná zábava. Pomáhá tomu nejen pěkné grafické zpracování celé infografiky, která se objevila na sociálních sítích, ale také smysl pro humor a vypíchnutí i některých vcelku bizarních momentů z povedeného RPG.

Protože statistiky naráží na některé možné spoilery nebo jen situace, o které bych vás příliš velkým popisováním nechtěl připravit, nechám některé bez komentáře. Už jen první statistika je ale opravdu vtipná, protože podle záznamů studia Larian se na jednom veselém místě na začátku třetího aktu nechalo 1,9 milionů hráčů přeměnit v sýr. Na to je pak navázaný výlet, no… do Jurského parku, chcete-li, kam se podívalo 3,5 milionů hráčů, což není rozhodně málo. Stejně jako rozhodnutí 2 milionů hráčů v jednom z prvních střetnutí s jinou bytostí ve hře zvolit osvobození. Nakonec, chodící mozek se vám může v úvodu hodit.

Vývojáři se statistikami ale z velké části zaměřili na to, jak hráči titul hráli, jakou z postav vybírali, případně jaký modifikátor volili. Tak například 141 660 hráčů dokázalo titul pokořit v módu Honour, který – kromě jiného – nabízí jen jednu uloženou pozici. Více než 1,2 milionů hráčů ale v tomto módu neuspělo, tři čtvrtiny z nich se proto spokojily s neúspěchem a zbývající čtvrtina dle pravidel pokračovala v obyčejném režimu až do konce. Co se týče výběru postav, hráči z 93 procent volili postavu vlastní s tím, že nejčastěji šlo povoláním o paladina a ve smyslu rasy o elfa. Nejméně populární byl klerik a z nabídky ras půlčík. Sedm procent hráčů, kteří vstoupili do hry s již připravenou postavou, pak v počtu 1,21 milionů volilo Astariona s tím, že ve velmi těsném závěsu v žebříčku popularity byl Gale. Na třetím místě pak skončila Shadowheart, kterou si pro svou hru vybralo 860 tisíc hráčů.

A když už jsme právě u téhle složité postavy, hráči si ji oblíbili alespoň pro romantické techtle mechtle a věnovali ji se svými postavami 27 milionů polibků z celkového počtu 75 milionů líbaček. Nejsmutnější je v tomto ohledu Minthara, kterou políbilo jen 169 937 hráčů, holt temní elfové asi netáhnou… Vývojáři si nicméně uvědomují, že romantická část Baldur’s Gate III byla všeobecně velmi oblíbenou, a tak poskytli i odpověď na jednu z nejpalčivějších otázek. Kolikrát se hráči vyspali s Halsinem, a při kolika pokusech si zachoval svou medvědí podobu? Možná byste se divili, ale ze 658 styků bylo 70 procent nudných, tedy v lidské podobě. Na zvířátka se ale nezapomnělo ani v dalších souvislostech, takže například Scratch si užil přes 120 milionů pohlazení, 41 milionů pomazlení se dostalo mláděti Owlbeara a 141 660 hráčů pochopilo, že kočky jsou prostě trochu jiné, když se její veličenstvo pohladit nenechalo.

Zbývající statistiky se pak týkají zakončení celé hry, takže s odkazem na úvod už nebudu záležitost dále rozebírat. Ale pokud chcete, na Twitteru vývojářů z Larianu toho najdete ještě trochu navíc. Za mě rozhodně zajímavý způsob, jak připomenout bizarnost, hloubku, humor i lásku, kterou lze v Baldur’s Gate III najít. Ale ne, podruhé to už hrát nebudu. Ne, opravdu ne. Díky za optání. Ne. Nebo možná… Ne!

Nahlásit chybu v článku

1

Napsat komentář

Další články
Nahoru