Intel propouští více než 15 tisíc zaměstnanců

Intel propouští více než 15 tisíc zaměstnanců

Akcie se rapidně propadly, společnost mění strategii. Zatím nedokázala využít trend AI

Zdroj: Intel

Po Bungie zde máme další velké propouštění, ačkoli v trochu jiné oblasti. I společnosti Intel se již delší nedařilo a po extrémně špatných výsledcích, které investory rozhodně nepotěšily a nevypadaly ani příliš nadějně pro další čtvrtletí, ji čekají zásadní změny a dlouhá cesta za nápravou. Ta začíná snížením stavů o 15 % v rámci nového plánu úspory ve výši 10 miliard dolarů pro rok 2025. To ve výsledku dle Intelu znamená, že se propouštění dotkne přes 15 tisíc lidí. Dosavadní počet 125–130 tisíc zaměstnanců by na základě počtů ovšem mohl znamenat, že půjde až kolem 20 tisíc lidí. Kromě toho společnost Intel výrazně sníží až do roku 2026 náklady na výzkum a další aktivity, zároveň se uchýlí k restrukturalizaci, aby omezila a zastavila „nepodstatnou práci“.

Za druhé čtvrtletí udává Intel příjmy ve výši 12,8 miliard dolarů a ztrátu 1,6 miliard dolarů, což je podstatně více oproti ztrátě 437 milionů dolarů za první vykázané za první čtvrtletí. Meziročně jde o pokles „jen“ o 1 %, nicméně analytici a investoři měli optimističtější výhled. Stejně tomu tak je i u nadcházejícího období, pro které jsou odhady Intelu opět slabší. V reakci na finanční výsledky a zprávy o propouštění a změnám ve společnosti dle očekávání došlo k propadu akcií na burze, které se od zveřejnění propadly o téměř 22 %, čímž celkově klesly o pětinu. Podíváme-li se ke konkurenci, situace u AMD se po stagnaci zlepšuje a očekává se růst i díky umělé inteligenci, Nvidia si už vzestup díky AI grafickým kartám zažila a nadále roste. Naopak Intel se oblasti umělé inteligence ještě příliš nestačil věnovat, což výrazně ovlivňuje i výsledky společnosti. Řada produktů společnosti je stále profitabilní, ovšem ve velkém ztrácí na výrobě čipů, respektive budováním nových továren, a navíc největší technologické společnosti hodlají nakupovat od konkurence. Intel má navíc momentálně i problém s umírajícími procesory Raptor Lake, k čemuž nedávno unikly interní dokumenty s vysvětlením.

Zdroj: Google Finance

„Je to pro mě bolestivá zpráva. Vím, že pro vás bude ještě těžší ji číst,“ začal svůj dopis zaměstnancům generální ředitel společnosti Pat Gelsinger. „Snížíme počty, odstraníme překrývající se oblasti, zastavíme nepodstatnou práci.“ Gelsinger uvedl, že sice dosáhli klíčových milníků v oblasti produktů a technologií, ale uznává, že finanční výsledky za druhé čtvrtletí byly zklamáním. „Naše tržby nerostly podle očekávání – a ještě jsme nedokázali plně využít silné trendy jako umělou inteligenci,“ vysvětlil. Je proto potřeba sladit náklady s novým provozním modelem a zároveň zásadně změnit způsob fungování společnosti. Proto i potřebují odvážnější kroky do budoucna i na druhou polovinu roku 2024, smýšlí Gelsinger.

Intel propouštěl ve velkém už v roce 2022 a už tehdy měl v plánu snižovat náklady do roku 2025. Poněkud paradoxně po propouštění během roku 2023, kdy společnost opustilo 5 % lidí – dle The Verge a finančních záznamů šlo o snížení ze 131 900 zaměstnanců na 124 800 zaměstnanců – došlo k dalšímu nárůstu zaměstnanců a ke 30. březnu 2024 byl počet opět kolem 130 700 zaměstnanců.

Nahlásit chybu v článku

4

Napsat komentář

Další články
Nahoru