Vydavatel Humble Games propustil všechny zaměstnance

Vydavatel Humble Games propustil všechny zaměstnance

Chvíli se zdálo, že je label zrušen. Oficiální vyjádření ale mluví pouze o restrukturalizaci

Zdroj: Humble Games
24. 7. 2024

V průběhu noci z úterý na středu přišla další nepříjemná zpráva týkající se propouštění. Všech přibližně 40 zaměstnanců vydavatelského labeu Humble Games, který spadá pod Humble Bundle, potažmo majitele IGN, bylo propuštěno a v první chvíli se mluvilo o tom, že byl label kompletně zrušen. První informace se objevily na síti LinkedIn, konkrétně na profilech propuštěných zaměstnanců, kteří ve vyhrocené chvíli psali o konci a nejistý byl v tu chvíli i osud her, které měly pod hlavičkou Humble Games vyjít v nadcházejících měsících. Oficiální vyjádření společnosti ale uvedlo, že ačkoliv skutečně k propouštění došlo, jde o restrukturalizaci, nikoliv zrušení celého labelu. Z dalších prohlášení pak vyšo najevo, že hry jako Never Alone 2, Monaco 2, Lost Skies nebo Wizard of Legend 2 vydá společnost The Powell Group.

O propouštění v Humble Games promluvil mezi prvními tester Emilee Kiefer, který situaci popsal na zmíněné síti LinkedIn. Už v prvních větách svého vzkazu mluvil o tom, že byl propuštěn spolu s celým týmem dalších lidí, kteří v Humble Games pracovali. Rýpnul si také do generálních ředitelů, kteří vydělávají „miliardy“ dolarů, ale vše jen na úkor tvrdé práce jednotlivých vývojářů. Kiefer podle svých slov věří, že je společnost vývojářů schopná vytvořit taková studia, která budou ke svým zaměstnancům férová a nebudou na vývojáře hledět jen jako na zdroj peněz. Ke Kieferovi se vzápětí přidala Nicola Kwan z řízení rozvoje, která ve svém vzkazu potvrdila, že Humble Games propouští všech 36 zaměstnanců, kteří se o konci pracovního poměru dozvěděli ráno po příchodu do kanceláří. Kwan pak rozdmýchala informaci o tom, že Humble Games končí, na což ale společnost reagovala tvrzením, že jde skutečně jen o restrukturalizaci.

Prohlášení přišlo na žádost médií a otištěno bylo i na sociálních sítích. Vedení uvádí, že za aktuální tíživé ekonomické situace muselo učinit nesnadné rozhodnutí a kompletně transformovat způsob svého podnikání. Hlavní motivací je zajistit stabilitu a podporu pro vývojáře, kteří s Humble Games coby s vydavatelem spolupracovali a spolupracují. „Žádné kroky restrukturalizace v Humble Games nebudou mít dopad na Humble Bundle,“ uvedlo pak vedení, aby částečně vyjasnilo skutečnost, že oba subjekty jsou na sobě podnikatelsky nezávislé. Ve zbylé části vyjádření pak vyjadřuje vedení Humble Games lítost nad tím, že se muselo rozloučit s tolika zaměstnanci a zavazuje se k jejich podpoře při hledání nového uplatnění ve videohrách i mimo tento segment.

Bez ohledu na neutralitu oficiálního vyjádření, stihly už na něj ale přijít reakce od dalších bývalých zaměstnanců Humble Games. Australský magazín Press Start získal anonymní vyjádření jednoho z propuštěných pracovníků, který uvedl, že prohlášení se snaží jen o to, aby si mateřská společnost Ziff Davis (která vlastní IGN a další subjekty, pozn. red.) zachovala tvář. „Nikdo z Humble Games si své místo neuchoval a už nemá nic společného s vydáním chystaných her,“ cituje Press Start zaměstnance. Uvidíme tedy, v jakém stavu a zda vůbec bude Humble Games pokračovat, sluší se nicméně alespoň připomenout, že coby vydavatel fungoval tento label od roku 2017 a o dva roky později se stal součástí zmíněné společnosti Ziff Davis a konkrétně větve IGN. Na svém kontě má desítky nezávislých titulů, mezi kterými byly i zajímavé indie hity typu Stray Gods: The Roleplay Musical, Unpacking nebo Ring of Pain.

Nahlásit chybu v článku

1

Napsat komentář

Další články
Nahoru