branding
Nvidia je díky AI nejhodnotnější společností na světě

Nvidia je díky AI nejhodnotnější společností na světě

Na prvním místě střídá Apple. Hodnota společnosti vystoupala na 3,3 bilionů dolarů

Zdroj: Nvidia
19. 6. 2024

Že je umělá inteligence aktuálním světovým fenoménem, nedokazuje jen její nasazení na místa, o nichž bychom ještě před několika lety v této souvislosti možná ani nepřemýšleli. Odráží se to přirozeně i v hospodaření společností, které se technologií umělé inteligence přímo zabývají a postupně upevňují svou pozici. Nejkřiklavějším příkladem posledních hodin je americký výrobce čipů Nvidia, který setrvalým vylepšováním fungování i zapojení umělé inteligence do svých produktů dosáhl v noci na středu pozice nejhodnotnější společnosti světa. S hodnotou vyčíslenou na přibližně 3,3 biliony dolarů – tedy v přepočtu přes 76 bilionů korun – překonal v žebříčku druhý Apple i první Microsoft a minimálně v tomto období jasně ukazuje, kudy se ubírají aktuální trendy a o co je ve světě technologií zájem.

O úspěchu Nvidie informuje agentura Bloomberg, která podtrhuje, že cena akcií společnosti vzrostla od ledna letošního roku o více než 170 procent a včera večer se zastavila na hodnotě 135,58 dolarů. Na základě této ceny byla vyčíslena i výše uvedená hodnota společnosti jako takové a došlo k překonání hodnoty obou zmíněných technologických souputníků. Velkou výhodou, ze které Nvidia oproti konkurentům čerpá, je dlouhodobá práce s umělou inteligencí a jasně definované využívání technologie u koncových produktů.

Řeč je přirozeně o grafických kartách, ale přirozeně o samotných čipech. Přesto je celý ekosystém využití AI pro Nvidii tím nejdůležitějším, což pro Bloomberg zdůraznil i viceprezident a manažer portfolia Baron Capital Michael Lippert. Analytik Wedbush Securities Daniel Ives pak dodal, že grafické čipy od Nvidie jsou v jádru novým zlatem či ropou v technologickém sektoru a dláždí údajně cestu ke čtvrté průmyslové revoluci. Bez povšimnutí nicméně nemůže zůstat fakt, že Nvidia provedla rozdělení svých akcií v poměru 10:1, což z logiky věci vedlo k zapojení drobných akcionářů do obchodování.

Pokud byste se ptali na zisk společnosti Nvidia, i ten je nesrovnatelný s tím, jak vypadal před rokem. Společnost uvádí, že jen v prvním čtvrtletí letošního roku činil 14,88 miliardy dolarů, tedy sedmkrát více nežli ve stejném období před rokem, kdy činil „pouhých“ 2,04 miliardy dolarů.

Nahlásit chybu v článku

4

Napsat komentář

Další články
Nahoru