branding
Valve čelí žalobě a nutnosti zaplatit pokutu 20 miliard korun

Valve čelí žalobě a nutnosti zaplatit pokutu 20 mld. korun

Společnost svým jednáním údajně poškodila 14 milionů hráčů ve Velké Británii

Zdroj: Valve
13. 6. 2024

Společnost Valve je ve Spojeném Království žalována o 843 milionů dolarů, tedy v přepočtu bezmála 20 miliard korun. Důvodem je tvrzení žalující strany, že největší distribuční platforma PC her na světě využívá svého dominantního postavení na trhu, zamezuje tím vzniku konkurenčního prostředí a drží příliš vysoké ceny her. Společnost žaluje bojovnice za digitální práva dětí a mladistvých Vicki Shotbolt, kterou zastupuje právní firma Milberg London. Společně tvrdí, že Valve přinutilo více než 14 milionů hráčů z Velké Británie zaplatit víc za hry, než by s ohledem na jiné konkurenční platformy museli a napadá i naznačované monopolní postavení.

„Domníváme se, že společnost Valve Corporation nespravedlivě vyloučila konkurenci v oblasti distribuce počítačových her a herního obsahu, což způsobilo, že zákazníci ve Spojeném Království za tyto produkty zaplatili příliš mnoho,“ zní přesná argumentace problému, který je důvodem žaloby. Dále firma Milberg zmiňuje i provizi ve výši až 30 procent z každé finanční transakce provedené na Steamu, kterou může Valve držet opět s odvoláním na své postavení na trhu.

Ve finále to ale má podle právníků Vicki Shotbolt vést k nadhodnoceným cenám pro spotřebitele, proti čemuž se musí nyní bránit. A aby argumenty nestály jen tak samy o sobě, přidává žaloba ještě další klíčové body vycházející z podmínek Steamu. V první řadě má Valve vynucovat po vývojářích a vydavatelích, aby na jiných distribučních platformách nabízeli nižší ceny nežli na Steamu. Žalobě ale vadí také nutnost prodávat veškerý obsah navíc – například v podobě DLC – vždy přes Steam, čímž mají být opět narušena pravidla volného trhu a férové hospodářské soutěže.

Aktuální žaloba je podle informací magazínu PC Gamer vedena jako kolektivní a zastupuje více než 14 milionů hráčů, kteří měli být jednáním Valve poškozeni. Předtím, než se žaloba dostane k soudu, musí být nejprve schválena britským odvolacím soudem pro hospodářskou soutěž, což se zatím nestalo. Existuje tudíž možnost, že bude případ zastaven ještě před tím, než se naplno rozběhne, jasno by ale mělo být relativně brzy.

Nahlásit chybu v článku

7

Napsat komentář

Další články
Nahoru